آموزش تخصصی سیستم‌های اعلان حریق و ایمنی

دسته‌بندی ایستگاه نظارت بر سیستم‌های هشدار

دسته بندی ایستگاه نظارت

دسته‌بندی ایستگاه نظارت بر سیستم‌های هشدار بر مبنای استاندارد nfpa72 به شرح زیر است:

  • ایستگاه مرکزی سیستمهای هشدار: یک سیستم یا گروهی از سیستم‌ها که در آن عملکرد مدارها و تجهیزات به صورت خودکار در ایستگاه مرکزی ثبت، نگهداری و تحت نظارت قرار می‌گیرد و دارای سرورها و اپراتورهای با صلاحیت و باتجربه است که پس از دریافت سیگنال، اقدام‌های لازم و مطابق استاندارد را انجام می‌دهند.
  • ایستگاه نظارت اختصاصی سیستمهای هشدار: نصب یک سیستم هشدار در یک یا چند ساختمان‌، تحت یک مالکیت، از یک ایستگاه نظارت اختصاصی واقع در ساختمان مجهز به سیستم اعلان حریق (یا حفاظت شده )یا در یکی از چندین ساختمان حفاظت شده غیر پیوسته که در آن پرسنل آموزش دیده و شایسته به طور مداوم حضور دارند. این تجهیزات شامل سیستم‌های اعلام حریق ساختمان‌های حفاظت شده، ایستگاه نظارت اختصاصی، منابع تغذیه، تجهیزات شروع کننده سیگنال (مانند دتکتورها، شستی‌ها و…)، مدارهای شروع کننده سیگنال، تجهیزات اطلاع رسانی سیگنال، تجهیزاتی برای ثبت خودکار و دائمی سیگنال‌ها و تجهیزاتی برای آغاز خدمات اضطراری کنترل ساختمان می باشد.

بسیاری از فرودگاه‌های بزرگ، کارخانه‌های صنعتی، پردیس‌های دانشگاهی، مجتمع‌های بیمارستانی بزرگ، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، و بازداشتگاه‌ها و مراکز تادیبی برای نظارت بر تمام بخش‌های ساختمان یا چند ساختمان از یک ایستگاه نظارت اختصاصی استفاده می‌کنند، همانطور که در شکل ۱ نشان داده شده است.

  • ایستگاه نظارت از راه دور سیستمهای هشدار: یک سیستم هشدار حریق ساختمان‌های حفاظت شده (مستقل از هر گونه اتصال به سیستم گزارش وضعیت اضطراری عمومی) که در آن سیگنال‌های هشدار، نظارت یا خطا به طور خودکار به ایستگاه نظارت از راه دور که دارای سرورها و اپراتورهای با صلاحیت و باتجربه است ارسال می‌شود و پس از دریافت سیگنال، مطابق با استاندارد اقدام می‌کنند.

سیستم هشدار ایستگاه نظارت از راه دور چه زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

رصد نمودن یک سیستم اعلان حریق نصب شده در ساختمان در زمانی که مالک ساختمان نمی‌خواهد یا نیازی به ارائه یک ایستگاه نظارت بر سیستم اعلان حریق ندارد، توسط ایستگاه نظارت از راه دور فراهم می‌‌شود.

شکل۱٫ ایستگاه نظارت اختصاصی (منبع فرودگاه بین المللی DFW)

یک سیستم هشدار خدمات ایستگاه مرکزی یا یک سیستم هشدار ایستگاه نظارت اختصاصی. بند ۲۶.۵.۳.۱ اجازه می‌دهد تا سیگنال‌های هشدار، نظارت و مشکل به چهار مکان ممکن منتقل شوند: یک مرکز ارتباطی، ۲۶.۵.۳.۱.۱؛ یک ایستگاه آتش نشانی یا دیگر سازمان های دولتی، ۲۶.۵.۳.۱.۲؛ یک مکان جایگزین در صورت تایید مقامات دارای صلاحیت، ۲۶.۵.۳.۱.۴؛ یا یک ایستگاه نظارت مرکزی فهرست شده که توسط مقامات صلاحیت دارد. مکان‌های جایگزین مجاز می‌توانند شامل یک سرویس پاسخگویی تلفنی، یک مرکز نظارت بر زنگ هشدار، یا هر مکان دیگری که به طور مداوم مورد پذیرش مقامات دارای صلاحیت است.

سرویس ایستگاه نظارت

  • سرویس ایستگاه مرکزی: استفاده از یک سیستم یا گروهی از سیستم‌ها از جمله سیستم‌های اعلام حریق ساختمان‌های حفاظت شده که در آن عملکرد مدارها و تجهیزات به صورت سیگنال دهی شده، ثبت شده و تحت نظارت یک ایستگاه مرکزی لیست شده و دارای اپراتورهای با صلاحیت و باتجربه است و پس از دریافت سیگنال، اقدام‌های لازم را طبق استاندارد انجام می‌دهند. فعالیت‌های مرتبط در محل حفاظت شده، مانند نصب تجهیزات، بازرسی، تست، تعمیر، نگهداری و سرویس از مسئولیت‌های ایستگاه مرکزی یا یک شرکت محلی خدمات هشدار می‌باشد. خدمات ایستگاه مرکزی توسط یک شخص یا شرکتی کنترل و اداره می‌شود که کسب وکار آن‌ها ارائه چنین خدمات قراردادی است. سرویس ایستگاه مرکزی شامل شش مولفه: نصب، تست و نگهداری، سرویس در محل حفاظت شده، نظارت، ارسال مجدد و نگهداری سوابق در ایستگاه مرکزی است؛ ۲۶.۳.۲. پیمانکار اصلی باید هر شش مولفه این سرویس را به مشترک ارائه دهد تا به عنوان سرویس ایستگاه مرکزی تعیین شود. پیمانکار اصلی باید این سرویس‌ها را به تنهایی یا همراه با پیمانکاران فرعی که با پیمانکار اصلی کار می‌کنند، ارائه دهد.
  • سرویس ایستگاه نظارت اختصاصی: استفاده از یک سیستم یا گروهی از سیستم‌ها از جمله سیستم‌های اعلام حریق ساختمان (های) حفاظت شده که در آن عملکرد مدارها و تجهیزات سیگنال دهی، ثبت و تحت نظارت یک ایستگاه نظارتی تحت مالکیت همان ساختمان حفاظت شده است و دارای اپراتورهای با صلاحیت و باتجربه است که پس از دریافت سیگنال، طبق استاندارد اقدام می‌کنند. فعالیت‌های مرتبط در محل حفاظت شده، مانند نصب تجهیزات، بازرسی، تست، نگهداری و سرویس از مسئولیت‌های مالک است. خدمات ایستگاه نظارت اختصاصی توسط نهادی کنترل و اداره می‌شود که تحت مالکیت آن ساختمان حفاظت شده است.
  • سرویس ایستگاه نظارت از راه دور: استفاده از سیستمی از جمله سیستم اعلام حریق ساختمان‌های حفاظت شده که در آن عملکرد مدارها و تجهیزات به صورت سیگنال دهی شده، ثبت شده و تحت نظارت یک ایستگاه نظارتی است و اپراتورهای توانمند و با تجربه‌ای دارد که پس از دریافت سیگنال، اقدام‌های لازم را طبق قانون انجام می‌دهند. فعالیت‌های مرتبط در محل حفاظت شده، مانند نصب تجهیزات، بازرسی، تست و نگهداری، مسئولیت مالک است.
  • خدمات نظارتی: خدمات مورد نیاز برای نظارت بر عملکرد پرسنل حفاظتی و شرایط عملیاتی سیستم‌های اطفاء  ثابت یا سیستم‌های دیگر برای حفاظت از جان و مال.
  • مکمل. همانطور که کد NFPA 72 استفاده شده است، مکمل به تجهیزات یا عملیات‌هایی اشاره دارد که توسط این کد مورد نیاز نیستند و توسط مرجع دارای صلاحیت تعیین می‌شوند.

    برای اینکه تجهیزات به عنوان مکمل تعیین شوند، باید دو شرط خاص را رعایت کنند. اول اینکه تجهیزات نباید توسط قانون مورد نیاز باشند. دوم اینکه مرجع دارای صلاحیت باید به طور خاص به صورت کتبی اعلام کند که تجهیزات مکمل هستند. این آزمون دو جانبه به محدود کردن استفاده از تجهیزات مکمل کمک می‌کند. استفاده از تجهیزات مکمل محدود است زیرا چنین تجهیزاتی الزامات مربوط به نظارت بر یکپارچگی اتصالات داخلی سیستم و تامین برق را کاهش می‌دهد. یک نمونه از این تجهیزات ممکن است کامپیوترهای رومیزی و مانیتورها باشند، که ممکن است در لیست استفاده از هشدار آتش قرار نگیرند، اما برای ارائه اطلاعات دقیق تر هشدار آتش به سیستم متصل هستند. نقص یا خرابی تجهیزات تکمیلی متصل به سیستم هشدار آتش نمی‌تواند عملکرد سیستم هشدار آتش را مختل کند.

    تجهیزات مکمل چگونه از تجهیزات غیرضروری متمایز می‌شوند؟

    تجهیزات تکمیلی نباید با اجزا یا سیستم‌های غیر مورد نیاز اشتباه گرفته شوند. در حالی که تجهیزات تکمیلی ممکن است در اختیار مالک نصب شود، به طور کلی در ماموریت یا اهداف مورد نظر سیستم هشدار آتش سوزی ضروری در نظر گرفته نمی‌شود. در مورد اجزا و سیستم‌های غیر مورد نیاز که توسط یک ساختمان یا کد آتش نشانی مورد نیاز نیستند نیز نمی‌توان گفت، اما برای تحقق اهداف حفاظت از حریق در نظر گرفته شده برای سیستم مورد نیاز است.

دیدگاه‌ها (0)

*
*