آموزش تخصصی سیستم‌های اعلان حریق و ایمنی

ضوابط کشف و اعلام حریق آتشنشانی تهران

بخش پنجم ضوابط ملاک عمل سیستم‌های کشف و اعلام و حریق (سازمان آتشنشانی تهران)

در این ویدئو مطابق ضوابط کشف و اعلام حریق سازمان آتشنشانی تهران، انواع دتکتورهای شعله و دتکتورهای دودی خطی (بیم دتکتورها) بررسی می‌گردد. انواع طیف تابش‌های کاری دتکتورهای شعله تعریف می‌گردد و شرایط مختلف بیم دتکتورها در این ویدئو بحث می‌شود.

  • آشکارساز شعله (Flame Detector):

آشکارساز حریق با قابلیت تشخیص طیف‌های خاصی از انرژی تابشی حاصل از شعله.

کاربرد: اماکن وسیع، باز و یا با سقف‌های بلند مانند انبارها، آشیانه هواپیما، محوطه های صنعتی، پمپ بنزین و …

۱- آشکارساز مادون قرمز (IR): یک نوع فتوسل حساس به به یک باند از طول موج توسط شعله است. به طور معمول دارای تنظیماتی مبنی بر کمینه سازی هشدارهای منابع IR معمول مانند حرارت بالا یا نور خورشید می‌باشد.

۲-آشکارساز ماورابنفش(UV): با بکارگیری یک لامپ خلاء دیود نوری و برقراری یک جریان الکتریکی با برخورد هر فوتون فرابنفش به لامپ عمل می‌کند.

  • آشکارساز دودی خطی (پرتویی) (Beam Smoke Detector):

آشکارساز دود نوری با قابلیت تحت پوشش قرار دادن محیط به صورت طولی.

شامل دو بخش جداگانه فرستنده و گیرنده و یا به صورت فرستنده و گیرنده در یک محفظه و بازتابنده.

۱- آشکارساز دودی خطی فرستنده-گیرنده: این کاشف دارای دو بخش مستقل فرستنده و گیرنده است. فرستنده در یک طرف و گیرنده آن هم در طرف دیگر فضای تحت حفاظت (دقیقاً مقابل آن) قرار می گیرد. در حالت عادی فرستنده دائماً سیگنال مادون قرمز را به سمت گیرنده ارسال می کند.

در صورتی که آتش سوزی رخ بدهد و دود ناشی از آن به این اشعه ارسالی برخورد کند، میزان نور مادون قرمز دریافتی توسط گیرنده تغییر می کند. گیرنده این تغییر ایجاد شده را به عنوان دود و حالت حریق در نظر می گیرد.

۲- آشکارساز دودی خطی انعکاسی: در کاشف دود خطی انعکاسی، در یک سمت فضای تحت حفاظت، کاشف (شامل فرستنده و گیرنده در داخل یک محفظه) و در یک سمت دیگر، صفحه بازتابنده قرار می گیرد. درحالت عادی این کاشف سیگنال مادون قرمز را به سمت صفحه بازتابنده گسیل می نماید. این اشعه پس از برخورد و انعکاس از صفحه بازتابنده، به سمت کاشف بر می گردد.

تا زمان برقراری ارسال و دریافت سیگنال، شرایط عادی است. با وقوع آتش‌سوزی و قرار گرفتن دود در مسیر اشعه، میزان نور دریافتی توسط حسگر گیرنده کاهش می‌یابد و کاشف این حالت را به عنوان حریق اعلام می‌کند.

  • توصیه‌ها:

۱- در خصوص جانمایی آشکارساز دودی خطی در سقف‌های دارای موانع (تیر و بیم) و سقف‌های شیب‌دار، هر آشکارساز دودی خطی را معادل یک ردیف آشکارساز دودی نقطه‌ای فرض نموده و از قوانین آشکارسازهای دودی پیروی می‌کند.

۲- مسیر مابین آشکارساز دودی خطی باید همواره فاقد موانع باشد. همچنین در صورت قطع مسیر خط نور توسط مانع، آشکارساز نباید وارد حالت تشخیص حریق گردد. بلکه حالت اشکال باید اعلام گردد.

۳- در جانمایی کاشف های پرتویی، اثرات لایه بندی هوا باید در نظر گرفته شود.

۴- به منظور جلوگیری از خطاهای ناخواسته، آینه کاشف های پرتویی باید در سطوح ثابت و بدون لرزش نصب شود.

۵- مسیر نور کاشف پرتویی باید عاری از هرگونه مانع باشد.

۶- آینه‌ها در کاشف های پرتویی، باید مطابق دستورالعمل سازنده نصب شوند.

 

 

دیدگاه‌ها (0)

*
*